Kako započetirenoviranje za energetsku efikasnost

Napravimo zajedno bolji dom 

Jeste li spremni da promijenite svoj život nabolje? Već ste napravili prvi korak odlukom da renovirate svoj dom i učinite ga energetski djelotvornim.

Važno je naglasiti da energetska efikasnost nije isto što i ušteda energije. Ušteda uvijek uključuje određeni vid žrtvovanja; npr., morate manje grijati ili na kraće vrijeme ili obući dodatni džemper da Vam račun bude što jeftiniji. Međutim, ako svoj dom učinite energetski efikasnim, to znači da održavate određeni termalni ugođaj ili nivoe osvjetljenja dok zapravo plaćate manje za račune tako što jednostavno koristite manje energije.

Jasno je da postoji dosta beneficija od renoviranja Vašeg doma. Ispočetka se može činiti da je ovaj proces više nego kompliciran i težak da biste ga riješili sami. Mora da imate mnoštvo pitanja i lako se preoptreretiti prilikom traženja pravih informacija.

Poglavnje ”Kako” će Vam pružiti korisne informacije, studije slučaja, smjernice istraživanja koja je lako shvatiti i savjete eksperata o mnogim temama u vezi sa renoviranjem doma.

Objasnit ćemo cijeli proces korak po korak, tako da ne morate ići kroz njega sami.

Kako učiniti svoj dom energetski efikasnim korak po korak: 

 

1. Pojedinosti o projektu i procjena troška
2.Udruge vlasnika
3.Proces nabavke
4.Financiranje
5. Izvođenje i nadgledanje projekta

Kako, dakle, početi? Možete čitati jedan po jedan članak po redu ili neki preskočiti ako želite. Iskoristite prednost u traženju određenih ključnih riječi i tema u poglavlju Kako početi? Možete čitati članke jedan po jedan, ili preskakati članke. Iskoristite prednost i tražite određene ključne riječi ili teme u poglavlju IZVORI. Obavezno pogledajte poglavlje na dnu stranice, gdje možete pronaći naše kontakt informacije. Ako imate dodatnih pitanja, ne oklijevajte da nam pošaljete email preko našeg kontakt obrasca koji se nalazi na stranici O nama.

Puno sreće s renoviranjem svog doma!

Ovaj dio naše stranice opisuje najčešće intervencije za energetsku efikasnost a koje bitno mogu unaprijediti energetsku učinkovitost Vaše zgrade. Implementiranjem jedne ili više ovih mjera moći ćete postići bitno nižu potrošnju energije i smanjiti troškove grijanja dok ćete povećati osjećaj komfora u svojoj zgradi.

Saznajte i odlučite koji vid intervencije je najprikladniji za Vašu zgradu i proučite više kako Vama i komšijama mogu pomoći da unaprijedite komfor u svom domu.

Prilikom odabira najprikladnije energetske efikasnosti za zgradu, preporučuje se da se ne razmišlja o pojedinačnim intervencijama odvojeno. Profesionalci za renoviranje često predlažu kombiniranje nekoliko intervencija koje imaju najveći efekat na termalne karakteristike Vaše određene stambene zgrade, ovisno o njenom stanju, starosti i tipu gradnje. Naravno, najvažnije je da potencijalna štednja premaši troškove renoviranja.

Naprimjer, kad se ušteda energije kod mijenjanja prozora kombinira sa izolacijom vanjskih zidova i poda, krajnji efekat renoviranja na vaše račune za energiju će biti puno veći. Štoviše, utjecaj tih kombiniranih mjera također uključuje duži životni vijek zgrade, manje popravki, bolji termalni komfor i estetsku sliku zgrade, čime će Vaš životni prostor biti puno privlačniji.

Provjera računa za energiju je presudan korak u planiranju intervencija za štednju energije. Informacije o tome će služiti kao temelj za procjenu troška za predloženo renoviranje, tenderske procedure i cijenu za radove koje će Vam dati građevinske firme.

Nađite dole sve dostupne opcije tipa intervencija na Vašoj zgradi, koliko ćete uštedjeti energije i kako odabrati onu pravu: