Izvođenje i nadgledanje

 

Čestitamo! Uradili ste teži dio. Hajde da sumiramo sve korake koje ste prošli dosad.

Do sad ste pomoću ove stranice uradili sljedeće:

  • Otkrili koje je renoviranje i energetski efikasno djelovanje najprofitabilnije za vaš dom
  • Napravili udrugu vlasnika da napravite dobru odluku od 51% vlasnika
  • Isplanirali svoj projekt
  • Prošli kroz pregled energije
  • Našli adekvatno financiranje za svo potrebno renoviranje
  • Prošli proces nabavke
  • Odabrali svoju građevinsku firmu i nadzornika

Sad je vrijeme da se fokusirate na same radove renoviranja. Sad ”teški rad” izvodi firma za izgradnju koju ste odabrali u tenderskom procesu. Ipak, ima još stvari koje možete napraviti da biste bili sigurni da renoviranje ide ”kao po loju” bez bilo kakvih suvišnih smetnji ili odlaganja.

Dobro je da se da plati građevinskoj firmi u ratama nakon što se određene faze posla završe. Tako umjesto da odredite fiksni datum za plaćanje, odredite plaćanje samo nakon što je određeni dio radova gotov.

Čak prije početka radova se preporučuje da se organizira sastanak sa građevinskim nadglednikom, koji će biti odgovoran za nadgledanje kvalitete i dinamike rada građevinske firme.  Zajedno sa udrugom vlasnika mogli bi ići preko radnog rasporeda kojeg predlaže građevinska firma. Jesu li njihovi prijedlozi prihvatljivi? Građevinski nadglednik bi trebao da Vam pomogne da procijenite raspored i da uočite i spriječite potencijalne probleme.

Tad biste trebali da odaberete način kontaktiranja i raspored građevinskog nadglednika. Važno je da su dostupni i upoznati s očekivanjima i potrebama vlasnika.

Sami građevinski radovi ne bi trebali trajati duže od dva mjeseca. Dok su radovi u tijeku, možete očekivati povećan nivo buke i prašine, ali će se vaše strpljenje s ovom privremenom nelagodom isplatiti kad se završi renoviranje vašeg doma.

U ovom dijelu stranice možete takođe pronaći datoteku s kontaktima u bankama, opštinama, firmama, kantonima itd. Mogu Vam biti od koristi u bilo kojoj fazi projekta.

Takođe Vam želimo skrenuti pažnju na to da pogledate studije slučaja. Možete naći puno odgovora baš kao i motivaciju i inspiraciju od ljudi kao što ste Vi a koji su isto prošli proces renoviranja.

Slobodno uđite u našu datoteku, skinite PDF s korisnim informacijama, potražite određene teme u dijelu izvori i slobodno nas kontaktirajte  telefonom ili mailom ako imate dodatnih pitanja ili ako trebate savjet za neki određeni problem.