Ovaj dio naše stranice se sastoji od dvije glavne teme: informacije o udrugama vlasnika i proces nabavke. Obje će vam biti od pomoći za renoviranje svog doma.

Udruga vlasnika

Naše višegodišnje iskustvo s projektima za renoviranje domova je pokazalo da je stvaranje udruge vlasnika najbolji okvir za implementiranje glavnih popravaka, kao što su novi krovovi i fasade ili energetski efikasne modifikacije.

Od privatizacije domova u Bosni i Hercegovini etažni vlasnici su zakonski obvezani da prihvate menadžmentsku odgovornost za svoje domove. Bez formiranja udruge vlasnika ne postoji uspostavljen sistem za upravljanjem zajedničkim prostorom u zgradama i uvođenje pravila i obaveza nametnutih vlasnicima stana. Zato je jako važno upoznati se s pravilima i propisima i formirati udrugu što prije da nastavite renoviranje.

Udruga vlasnika može planirati, financirati i implementirati popravke i kapitalni napredak preko ugovora s trećim strankama i uvesti obaveze vlasnika da plate svoj dio troškova u zajedničkim prostorima.

U ovom dijelu ćete moći takođe naći informacije o tome kako možete Vi i Vaši suvlasnici u zgradi donijeti zajedničku odluku o renoviranju zgrade i da li se ono može financirati putem zajedničkih rezervi.

Proces nabavki

Sve nabavke za gradnju zgrada REELIH u BiH se provode u skladu sa postojećim Zakonom o javnim nabavkama u BiH. Zato je važno upoznati se s pravnim procedurama koje su uključene u ovaj proces.

Ovaj dio na stranici opisuje na jednostavan način sve potrebne korake za tendersku proceduru koja je potrebna za izbor građevinske firme koja će realizirati renoviranje vaše stambene zgrade. Možete naučiti kako formirati tendersko vijeće i ići kroz proceduru zahtjeva za konkurs i ponuda.

Takođe ćete dobiti savjet o tome koje uvjete trebate trebate imati u vidu pri odabiru građevinske firme i svog građevinskog nadzornika.

Pronađite dole sve potrebne informacije o tome kako formirati udrugu vlasnika i kako odabrati građevinsku firmu za svoje radove prilikom renoviranja.