Izolacija poda

Izolacija poda je naročito važna, jer pod čuva vaš dom toplim tokom hladnijih mjeseci i sprječava curenje energije koja vas košta značajne količine novca u računima za energiju.

85% zgrada u BiH ima nedovoljnu termalnu izolaciju, a one izgrađene prije 1970. je nemaju nikako.

Renoviranje domova i korištenje adekvatne tehnologije za gradnju će bitno unaprijediti stambenu termalnu izolaciju za vlagu i buku i samim time veći komfor života i duže cikluse za popravak imovine.

Najveći izvor uštede električne energije dolazi iz renoviranja, koje unapređuje sisteme grijanja i izolacije u kućanstvima, kao što je izolacija vanjskih zidova, izolacija plafona prema nezagrijanom potkrovlju, instalacija novih prozora i izolacija poda.

Izolacija poda je naročito važna jer održava Vaš dom toplim tijekom hladnijih mjeseci i sprječava propuštanje energije, koje Vas košta bitnu svotu novca u računima za struju.  

Bitna količina energije za grijanje se gubi tokom hladnijih mjeseci preko nezagrijanih zajedničkih prostora u stambenim zgradama, kao što su prizemlje, stubište i hodnik. To se odražava na sve vlasnike, ne samo stanove na prizemlju.

Važan parametar je indikator termalnog kapaciteta materijala dat u vrijednosti U ili koeficijentu prijenosa cjelokupne toplote. Taj faktor se izražava u W/m2K i jako je koristan za izračunavanje ukupnog godišnjeg troška energije. Svaki grad je isto odabrao parametar sati stepeni u Kh (sati u kelvinu). Za Sarajevo ova vrijednost je 54000 Kh.

Dodavanje 10 cm EPS termalne izolacije na plafon u prizemlju prema zagrijanim stanovima i na podu u zagrijanim stanovima prema podu će reducirati vrijednost U ovog dijela strukture. Da izračunate moguću uštedu za vašu zgradu možete jednostavno koristiti kalkulator u dijelu ZAŠTO na ovoj stranici.

Primjer intervencije: Stambena zgrada u Tuzli

 

Mjera – Izolacija poda:

Trenutna situacija:

Ukupno područje poda se sastoji od dva dijela:

  • Pod koji se nalazi prema nezagrijanom prizemlju koji se sastoji od betona debljine 12 cm, žbuke od cementa debljine 4,5 cm i sloja žbuke debljine 3 cm (U=1,748 W/m2K);
  • Pod ispod zagrijanog stana prema dole napravljen od supstrata betona debelog 16 cm, kamene baze od 15 cm, betona od perlita debljine 5 cm, 1 cm hidroizolacije i žbuke cementa debljine 2 cm (U = 1,74 W/m2K).

Nezagrijani zid prizemlja prema podu napravljen od betona debljine 16 cm, baze od kamena debljine 15 cm, betona od perlita 5 cm, hidroizolacije od 1 cm i žbuke debljine 5 cm (U = 1,634 W/m2K).

Opis mjere:

Dodavanje 10 cm EPSa na plafon u prizemlju  prema zagrijanim stanovima i na podu u zagrijanom stanu prema tlu, što će smanjiti vrijednost U ovog dijela strukture na 0,291 W/m2K.

Ukupno područje izolacije poda je 394,25 m². Termalna izolacija plafona u prizemlju koristeći kompaktni termalni fasadni sistem je koštala 40 KMm². Zato, investicija je bila 15 770 KM. .

Izračunavanje uštede (ENSI® EAB Software)
Ušteda: 26,47 kWh/m² godišnje
∙ 1569,00 m² = 41 529 kWh godišnje

Novi ukupni godišnji trošak bi bio:
1569 m2 x (137 kWh/m2 – 26,47kWh/m2) x 0,0702 KM/kWh = 12174,19 KM

Termalna izolacija plafona u prizemlju koja koristi kompaktni termalni fasadni sistem je koštala 40 KM/m².

Investicija 15 770 KM
Neto ušteda 4 206,17 KM/godišnje