Izolacija vanjskih zidova

Jedna od najatraktivnijih mjera energetske efikasnosti je ugradnja izolacije s novom fasadom na zidovima. Izolacija održava vaš stan zagrijanim tokom hladnijih mjeseci. Neki vlasnici čak isključe radijatore u potpunosti.

Jedna od najatraktivnijih mjera za energetsku efikasnost je instalacija zidova sa novom fasadom na zidovima. Izvođači predlažu dubinu izolacije 10-12 cm, što je idealno za klimu u BiH. S ciljem da se zaštite zidovi i da se ispravno naprave, najbolje je planirati rekonstrukcije za period od aprila do juna ili od sredine augusta do oktobra, kad je vanjska temperatura između 5 i 25 stepeni.

Najčešće korišćena izolacija u BiH je EPS (Stiropor), koja ima vrlo dobar kapacitet za termalnu izolaciju.

Izolacija održava Vaš stan toplim u hladnijim mjesecima. Neki vlasnici čak isključe radijatore u potpunosti. Poboljšanjem termoizolacijskih karakteristika zgrade, moguće je postići redukciju ukupnog gubitka energije za grijanje za 50-80%, ovisno o tipu i veličini Vaše stambene zgrade.

Što se tiče troškova za ovu intervenciju, glavni proizvođač Fragmat i distributor Baumit su potvrdili da za dubinu izolacije od 12 cm i sve potrebne slojeve fasade troškovi počinju na 35 do 48 KM/m2, ovisno o visini zgrade i kvaliteti završenih fasada.

Glavni troškovi za instalacije su prikazani u sljedećoj tabeli: 

Tip intervencije Trošak (KM/m2)
1. Prvi sloj EPS sa ljepilom, instalacijom i žbukom 10
2. Drugi sloj (kutni graničnici, mreža, ljepilo za jačanje, instalacije) 10
3. Treći sloj (premaz za impregnaciju, završni sloj fasade, instalacija) 10-20
Ukupno 30-40

 

Konačni trošak se inače utvrđuje nakon tenderskih procedura i može biti za 20% manji ili veći od onog koji je prikazan. To se mora uzeti u obzir za proračunati trošak.

 

Primjer intervencije: Dodavanje nove izolacije na postojeće zidove 

 

Ove određene cifre su izračunate za zgradu napravljenu od standardnih cigli i blokova. One imaju vrlo nizak kapacitet termalne izolacije i, zato, vrlo dobar potencijal za mjere energetske efikasnosti. Također uglavnom propadaju starenjem i treba ih popraviti.

Ukupni gubici energije u godini s obzirom na cijelu ovojnicu zgrade za prosječni stan iznose oko 9139 kWh godišnje za grijanje.

Implementiranje mjera za energiju dodavanjem nove izolacije na postojeće zidove bi dovelo do dodatne uštede od 3911 kWh godišnje. Za izračunato područje vanjskih zidova od Aow=58m2 ovo dovodi do specifične uštede energije za 66,5 kWh godišnje.

Zbog činjenice da se većina stanova u Sarajevu grije na plin, izračunata cijena za električnu energiju je 0,1 KM/kWh. To znači da je ukupna godišnja ušteda električne energije 391,02 KM.

Penzionerka iz Tešnja Munevera Sofić kaže: 

,,Vidim veliku razliku u uvjetima života nakon postavljanja fasade. Prije je bilo trenutaka kad se stanovi nisu mogli dovoljno ugrijati, dok je sad puno toplije i udobnije za živjeti”.

Više u dijelu Priče .