Koje intervencije bih trebao/la odabrati?

Razmišljate li o poboljšanju udobnosti svog doma kako biste isti učinili energetski efikasnijim, a i uštedjeli nešto novca u tom procesu? Onda je jedna od najvažnijih odluka koju morate donijeti je odabir energetski efikasne renovacije.

Razmišljate li o tome da unaprijedite životni komfor u svom domu tako što ćete ga napraviti energetski efikasnijim i isto tako uštedjeti nešto novca tokom tog procesa? Onda je jedna od najvažnijih odluka koje morate donijeti odabir energetski efikasnog renoviranja koji će imati najveći utjecaj na unaprijeđenje termalnog stanja Vaše određene stambene zgrade. Da saznate koje su energetsko efikasne izmjene najprikladnije za vaše kućanstvo i zgradu, samo odgovorite na sljedeća pitanja:

Imate li problema s previše vlage i plijesni, naročito od decembra do marta?

Problem:

Vlagu u zgradama najčešće uzrokuju cijevi koje cure i sve veća vlažnost u prizemlju ili na podu. Drugi glavni izvor vlage je kiša ako propušta kroz krov zbog oštećenja krova ili oko prozorskih okvira. Nakupljanje vlage takođe može biti uzrokovano znojem, kuhanjem, sušenjem veša u kući, industrijskim procesima, ljubimcima ili čak disanjem.

Otkrijte glavni izvor pretjerane vlage u svojoj zgradi i primijenite korake za intervenciju u skladu s tim.

Predložene intervencije:

 • Instaliranje novih prozora
 • Popravke krova

 

Da li uvijek imate promaju? Osjećate li da je Vaš dom prehladan zbog pretjeranog kretanja zraka?

Problem:

Konstantan osjećaj hladnoće, bez obzira na grijalice na najvećoj temperaturi može biti uzrokovan konstantnom promajom koja dolazi u Vaš stan kroz nedovoljno izolirane prozore ili loša vrata.

Postoji nekoliko ključnih faktora koji djeluju na osjećaj ugode u toploti kod ljudi:

 • Temperatura zraka
 • Brzina zraka
 • Vlažnost
 • Temperatura

Brzina zraka je brzina kretanja njegove mase u kući. Što je veća brzina kretanja zraka, to se osoba osjeća hladnije. Čak i ako kod kuće temperatura zraka ostane iznad potrebnog minimuma, brzo kretanje zraka može uzrokovati osjećaj hlađenja.

Rješenje:

Odakle u svom stanu osjećate da dolazi hladan zrak? Otkrijte glavni izvor promaje u svojoj zgradi i intervenirajte sukladno tome.

Preporučene intervencije:

 • Izolacija starih prozora i vrata
 • Instalacija novih prozora i vrata
 • Izonacija plafona prema negrijanom tavanu
 • Izolacija vanjskih zidova i omotača zgrade
 • Izolacija poda

 

Smatrate li da plaćate za električnu energiju više nego što je zapravo potrošite?

Problem:

U zgradama koje nisu opremljene pojedinačnim metrima potrošnje stanari imaju vrlo nisku kontrolu kod nadgledanja svoje pojedinačne potrošnje električne energije.

Provjera električne energije je sistematska procedura usmjerena na stjecanje adekvatnog znanja o trenutnoj potrošnji električne energije u zgradi ili nizu zgrada. Njen glavni fokus je identifikacija i zbrajanje prilika za uštedu električne energije i izvještaj o rezultatima.

Rješenje:

Upravljanje električnom energijom je važno za optimizaciju nabavke električne energije i njene upotrebe kroz višestambenu zgradu. Usmjerena je na smanjenje troškova za električnu energiju, otpada i negativnih posljedica po okoliš dok se održava prihvatljiva produkcija, kvalitet i stupanj komfora. Provjera električne energije je glavno sredstvo upravljanja električnom energijom. Njen cilj je balansirati ukupne inpute električne energije u upotrebi i identificirati sve tokove električne energije u zgradi. Ona će Vam pomoći da saznate da li se i gdje uzalud troši u zgradi.

S ciljem da se adekvatno nadgleda i izračuna Vaša pojedinačna potrošnja u kućanstvu i da se kontrolira količina električne energije za grijanje u kućanstvu, bitno je instalirati pojedinačne metre potrošnje..

Predložene intervencije:

 • Provjera električne energije
 • Instalacija pojedinačnih metara potrošnje