Poboljšanje životnih uvjeta za etažne vlasnike 2014/2015

“Također smo povećali vrijednost naših stanova.”

Dušanka Čeharić, Tešanj

KAKO BISTE VIDJELI KOMPLETNU RENOVACIJU ZGRADA, IDITE NA SREDINU SLIKE. 

Nakon što su USAID i Habitat for Humanity dogovorili da započnu REELIH Projekt (Stambena energetska efikasnost za domaćinstva sa niskim prihodima), postali su partneri sa Općinom Tešanj za pilot projekt. Započeli su implementaciju REELIH Projekta tokom 2013-2014.

Nakon opsežnog istraživanja koje su sproveli lokalni terenski asistenti i obuke predstavnika Udruženja etažnih vlasnika u zgradama kolektivnog stanovanja, zajedno sa švicarskom kompanijom Caritas, odabrani su pilot projekti, od kojih se jedan nalazi na Trgu Alije Izetbegovića bb u centru Tešnja.

Predstavnici devet stanova u zgradi su zajednički dogovorili intervencije u vezi sa energetskom efikasnošću za svoju zgradu.

Najznačajnija intervencija je bila postavljanje termalne izolacije vanjskih fasadnih zidova. Uz to, bilo je neophodno izvršiti dodatne popratne radove kao što su postavljanje novog limenog potkova, vertikalnih oluka, prozorskih klupica, krovnih letvi, popravka metalnih ogradna na balkonima itd.

Radovi su započeti tokom novembra 2014., te uspješno okončani krajem decembra 2014. Ukupna vrijednost radova je iznosila €9.700, od čega je Općina finansirala €5.100, a vlasnici su snosili ostale troškove proporcionalno površini svojih stanova. Cilj je bio ostvariti značajne uštede u termalnoj energiji za grijanje unutrašnjosti zgrade po završetku radova.

Habitat for Humanity je finansirao program obuke Udruženja etažnih vlasnika na općinskom nivou, obuke za predstavnike stanova zainteresiranih za implementaciju mjera u dvije zgrade, energetske preglede i nadzor nad radovima u pilot zgradi. Također je finansirao nabavku i instalaciju mjerne opreme u zgradi sa ciljem verificiranja ušteđene energije tokom grijne sezone.

Ipak, ovaj projekt nije mogao biti implementiran bez razumijevanja i podrške lokalnih općinskih vlasti, koji su pružili svoju pomoć i finansiranje.

Penzionerka iz zgrade u Tešnju, Munevera Sofic, potvrdila je:

“Vidim veliku razliku u životnim uvjetima nakon postavljanja fasade. Bilo je perioda ranije kada se stanovi nisu mogli dovoljno zagrijati, dok je sada mnogo toplije i ugodnije za živjeti”.

Svi drugi stanari zgrade su se složili da su se, uz neuporedivo ljepši estetski izgled zgrade, značajno poboljšali uvjeti života i povećala udodnost, a naročito mogućnost zagrijavanja soba mnogo brže, značajno manje energije utrošene za grijanje, niži troškovi grijanja itd.