Popravljanje krova: Priča o tri mudra čovjeka 2015.

“Čini mi se da sanjam da je krov završen. Bilo je vrijeme, a osjećaj je nevjerovatan.”

Milenko Lukić, Banovići, Bosna i Hercegovina

KAKO BISTE VIDJELI KOMPLETNU RENOVACIJU ZGRADA, IDITE NA SREDINU SLIKE. 

Milenko Lukić živi u malom gradu Banovići, gdje radi u lokalnim rudnicima. Preselio je u grad prije 25 godina, ali nije mogao pronaći mjesto gdje će živjeti. Tako je odlučio da kupi potkrovni prostor u dvospratnoj zgradi.

Ali, zgrada je bila stara, izgrađena tokom Drugog svjetskog rata, a nije renovirana od tada. Krov je curio, što je Milenku pričinjivao veliki problem.

“Morao sam stalno vršiti sam popravke kako bih zaustavio curenje.” Milenko LukiĆ

Milenko nije bio jedini koji je smatrao da je zgradi potrebno renoviranje. Njegov komšija Milutin je također bio nezadovoljan stanjem.

“Zbog rata nismo mogli ranije započeti renoviranje. Čim je nastupio mir i situacija se normalizirala, jedina stvar koju smo željeli učiniti je pretvoriti je iz zgrade u raspadu u zgradu koja lijepo izgleda i u kojoj se ugodno živi.” Milutin, KOMŠIJA

Prilika za promjene je nastupila 2014., kada je Habitat for Humanity organizovao radionice o energetskoj efikasnosti. Milenko i Milutin su napokon pronašli način da renoviraju svoju zgradu.

“Habitat for Humanity je pomogao da se proces započne,” kaže Arnesa Alomerović, konsultantica kompanije Enova za energetske preglede koja radi sa Habitatom u BiH.

Enova je pružila savjete o koristi i uštedama za etažne vlasnike kada se završi renoviranje. Također je preporučila Milenku i njegovim komšijama najbolje materijale i načine za postavljanje izolacije i zamjenu krova.

Sada je bio njegov zadatak da uvjeri druge stanare da se pridruže poduhvatu za poboljšanje zgrade. Na sreću, svi su se složili i ubrzo su se mogli koncentrisati na proces pronalaženja banke koja bi im dala zajam, odlučivanja o otplati, odabira građevinske kompanije, odabira materijala, datuma početka i osobe koja bi vršila nadzor.

Građevinski radovi su započeli u aprilu 2015. Kada je otpočeta zamjena krova, krov koji je ujutro bio siv i oronuo je promijenjen u svijetlo crveni sa novim crijepom u popodnevnim satima. Kada je završena renovacija, pitali smo Milenka kako se osjeća:

“Čini mi se da sanjam da je krov završen. Bilo je vrijeme, a osjećaj je nevjerovatan.” Milenko LukiĆ