Priča o krovu u Tešnju koji je curio 2014/2015

“Vidim veliku razliku u uvjetima života nakon postavljanja fasade. Ranije je bilo perioda kada stanove nismo mogli dovoljno zagrijati, dok je sada mnogo toplije i mnogo ugodnije za živjeti”.

Munevera Sofić, Tešanj

KAKO BISTE VIDJELI KOMPLETNU RENOVACIJU ZGRADA, IDITE NA SREDINU SLIKE. 

Etažni vlasnici u stambenoj zgradi u Tešnju, slikovitom gradiću u Tuzlanskom kantonu, nisu bili sretni. Zgrada koju su nazivali domom bila je otrcana izgleda, nije bilo odgovarajuće izolacije i krov je curio. Stanovi su bili hladni i nisu pružali ugodan ambijent za svoje vlasnike.

“Morala sam nositi jaknu u svom stanu.” Abzia HasanoviĆ

Vlasnici su bili svjesni da je krajnje vrijeme da se naprave promjene i poboljša kvalitet njihova života. Oni su se sastali sa poduzetnim predsjednikom udruge stanara Šefketom Turalićem. Zahvaljujući njihovim zajedničkim naporima, uspjeli su dobiti pomoć i od općine i od vlade Tuzlanskog kantona, kao i kredit od banke.

Njihov trud se isplatio, a njihova nagrada je bila ne samo renovirana, profesionalno izolirana stambena zgrada, nego prije svega nevjerojatna promjena u njihovim životima.

Građevinska kompanija je popravila krov koji je curio, pa stanarima više nije bilo hladno i neudobno u njihovim stanovima.

“Sada nosim kratke rukave cijeli dan.” Munevera SofiĆ

Niko od stanara ne žali zbog odluke da uđu u proces renoviranja; čak već sad vide korist od intervencija za energetsku efikasnost jer plaćaju manje račune za struju, oko 20% manje nego prethodne godine.

“Također smo povećali i vrijednost naših stanova.” DuŠanka ČehariĆ

A šta su njihovi planovi za budućnost? Njihov naredni korak je uštedjeti novac za kalorimetre, tako da mogu kontrolisati toplotu u svojim stanovima i uštedjeti čak više novca tokom hladnijih mjeseci.

Svako u zgradi se slaže da je Habitat for Humanity započeo nešto posebno u BiH. Zahvaljujući seminarima o energetskoj efikasnosti, stanari su počeli razmišljati o konkretnim koracima da poboljšaju svoje domove, uštede novac, pa čak i zarade prodavanjem nekorištene energije komunalnom preduzeću.