Bolji uvjeti života

Naknadno opremanje zgrade znatno poboljšava unutarnju izolaciju za toplotu, vlagu i buku i podrazumijeva duže cikluse popravka nekretnine. Povećajte svoju udobnost življenja kroz toplije okruženje doma i zdravije uvjete u zatvorenom prostoru!

Energetski efikasno renoviranje kuće ima višestruke beneficije za vlasnike. One ne uključuju samo uštedu novca pri plaćanju usluga, već i veći komfor u Vašem stanu preko toplijeg ambijenta i zdravije životne uslove.

Ništa ne može biti toliko iscrpljujuće kao život u slabo zagrijanoj, vlažnoj kući s promajom, u kojoj morate potrošiti svu električnu energiju samo da bi Vam bilo toplo. Vremenom Vaše tijelo se sve teže i teže bori s nepovoljnim uslovima života i vaša produktivnost je u konstantnom padu dok se nakupljaju bolesni dani. Nađete se onda u situaciji da trošite puno na lijekove kako bi liječili simptome prehlade ili kašlja, za koje se čini kao da nikad neće proći.

Brojne studije su pokazale da hladne, vlažne i slabo prozračene kuće stavljaju zdravlje stanara u opasnost od respiratornih, kardiovaskularnih, alergijskih i zaraznih bolesti i psihološkom stresu. Djeca, stariji i bolesni ljudi su naročito rizična skupina što se tiče bolesti pluća povezanih sa slabom izolacijom, jer imaju slabije termoregulacijske sisteme, te vjerovatno provode više vremena kod kuće.

Postoje jasni dokazi da energetski efikasno renoviranje zgrada može unaprijediti zdravlje osobe. Efekti na zdravlje potječu prvenstveno od usklađivanja neadekvatne toplote preko bolje izolacije i efikasnijih sistema grijanja, više svjetlosti i prozračnosti.

Studije su pokazale da je broj respiratornih i cirkulacijskih hospitalizacija smanjen izolacijom doma, s obzirom da se pokazalo da su ove bolesti naročito povezane s utjecajem temperature. Usto, bolja kvaliteta zraka i rasvjeta u kući mogu povećati vašu produktivnost i mogu čak unaprijediti sposobnosti učenja kod studenata.

Velika je vjerovatnoća da će hladne kuće biti vlažne, što može dovesti do neugodnog ustajalog zraka i nastanka plijesni, što može uzrokovati respiratorne simptome. Plijesan i vlagu uzrokuje prevelika vlažnost. Vlažnost u zgradama najčešće uzrokuju cijevi koje prokapavaju, vlaga u podrumima ili na podu a koja je sve veća ili prokišnjavanje nastalo oštećenjem krova ili oko okvira prozora.

Plijesan ne uzrokuje samo nelagodu u Vašem domu, već se zna da uzrokuje toksine i negativno utječe na Vaše zdravlje. Jako ju je teško ukloniti, jer spore (sitne čestice koje uzrokuje plijesan) putuju zrakom kad se poremete i šire plijesan još više, te uzrokuju alergijsku reakciju kod nekih ljudi. Često se mora rješavati štetnim i toksičnim hemikalijama, koje su podjednako opasne za respiratorni sistem kao udisanje spora plijesni.

Dalje, plijesan uzrokuje brže propadanje kuće i potrebu da za češćim mjerama za popravak i renoviranje nego ako je energetski efikasna.

Investiranje u renoviranje s energetskom efikasnošću će unaprijediti stambenu klimu smanjenjem curenja energije kroz prozore. Kućanska temperatura će postati stabilnija i to će pomoći da se riješe problemi u vezi pretjerane vlažnosti, koja uzrokuje konstantno vraćanje plijesni i unaprijediti zdravlje.

Zdravstvene beneficije od poboljšane klime u kućanstvu:

  • Unaprijeđenje ličnog blagostanja, npr. manje bolesti i stresa
  • Opće poboljšanje kvalitete života, npr. veći komfor kod kuće
  • Manja stopa smrtnosti
  • Manje propuštenog posla zbog bolesti povezanih sa slabom kvalitetom u stambenom ambijentu.
  • Manje hospitalizacija
  • Manji troškovi na zdravstvenu skrb zbog ovih vrsta bolesti
  • Bolja produktivnost i učenje
  • Manja izloženost toksičnim hemikalijama koje se koriste protiv vraćanja plijesni.

,,Prije sam nosila kaput u svom stanu”. ,Abzija hasanović, Tešanj

,, Sad ne nosim rukave nikako tokom dana”.  Munevera sofić, TEŠanj

,, Bolje je hiljadu puta – hiljadu…”Meho MeHINOVIĆ, Banovići

Pročitajte još stvarnih životnih priča u poglavlju PRIČE.