Smanjenje zagađenja zraka i klimatskih promjena

Smanjenjem potrošnje energije će se smanjiti i količina zagađenja zraka. To ne znači samo niže račune energije za vas, nego je također veoma korisno za okoliš.

Zemlja je veliki staklenik u svemiru, gdje se toplota održava pomoću plinova u atmosferi umjesto stakla. Oni omogućavaju da toplota Sunca dosegne tlo, te onda zadržavaju i održavaju temperaturu Planete prikladnu za život.

Ugljični dioksid (CO2) je bezbojni plin i bez mirisa i jedan od plinova staklenika u atmosferi. Neefikasni i zagađujući sistemi energije su uzrokovali povećanu koncentraciju CO2 tokom prošlog stoljeća i time doveli do nečeg za što se vjeruje da je nepopravljiva promjena globalne klime i okoliša.

Posljedica tzv. efekta staklenika je globalni porast temperature uzrokujući: 

  • Topljenje polarnog leda i glečera
  • Porast nivoa mora
  • Klimatske ekstreme
  • Efekte na poljoprivredu

Ako se nastavi ovakav trend, očekuje se porast ispuštanja CO2 za 70% do 2030. i čak alarmantnih 140% do 2050.g, što bi dovelo do kontinuirano promjenjivih vremenskih prilika i prirodnih katastrofa kao što su gigantske oluje, poplave, uragani itd.

Sad je vrijeme da se razmišlja o okolišu i pomogne našoj Planeti radi dobrobiti i sigurnosti naših porodica, djece i budućih naraštaja.

Globalno poboljšanje energetske efikasnosti je jedan od načina koji obećavaju najviše što se tiče rješavanja problema klimatskih promjena. Korištenjem mjera energetske efikasnosti može doći do smanjenja potrošnje energije za 60%! To ne uključuje samo jeftinije račune za energiju, već i veliku korist za okoliš s obzirom da će se nivo zagađenosti zraka smanjiti redukcijom energije.

Bolja energetska efikasnost također podrazumijeva da je Vaš dom otporniji na ekstremne vremenske uvjete, za koje se predviđa da će porasti i što se tiče učestalosti i jačine, tako da renoviranje osigurava sad da će Vaš dom biti sigurniji u slučaju neočekivane nepogode.

Smanjite ugljični trag tako što ćete u isto vrijeme učiniti da Vaš dom bude udobniji, čišći, sigurniji i, zapravo, topliji. Osjećat ćete se puno bolje u svom prelijepo renoviranom domu znajući da manje ispuštanja COznači i čišći zrak, bolje vremenske uvjete i poljoprivredu, baš kao i više zdravlja za Vas i Vaše voljene.