Uljepšavanje Vašeg stana

Naknadno opremanje zgrade će donijeti višestruke prednosti za vaš svakodnevni život - čisto, sigurnije i ugodno okruženje u domu, kao i poboljšanje izgleda cijelog naselja. Zar nije odličan osjećaj biti ponosan na svoj modernizovani dom?

Investiranje u renoviranje Vaše stambene zgrade i energetske efikasnosti donosi mnogobrojne beneficije i Vama i Vašoj porodici. 

Osim očiglednijih razloga – kao što je ušteda novca na računima za energiju – korištenjem energije manje da zagrijete svoj stan, ili određene zdravstvene prednosti pravilne toplotne izolacije, ne možemo ispustiti veliki pozitivni psihološki efekt poboljšane, atraktivnije i estetski ugodne atmosfere za život.

Trošimo dosta vremena kod kuće. Čak i ako idete raditi svaki dan, morate se suočavati sa određenim stupnjem utjecaja direktne sredine na Vaše raspoloženje i opšti pogled na život.

Ako svaki dan na putu na posao i s posla morate vidjeti zapušteno stanje svog doma – dotrajalu fasadu sa izlizanom bojom zidova, krov koji prokišnjava, prozore, vrata i stubište koje treba renovirati, sigurno Vas neće oraspoložiti…

No zamislite ovo: umjesto ove predodžbe o sporom propadanju i uništavanju, zamislite Vašu zgradu moderniziranu i obnovljenu čistim, sjajnim i toplim vanjskim zidovima s toplotnom izolacijom, renoviran krov i fasadu sa zamijenjenim ili ofarbanim prozorima, te renoviranim stubištem bez hrđe; zar ovo odmah ne diže raspoloženje?! 

Onog trenutka kad više niste deprimirani zbog zapuštenosti vaše stambene zgrade, konstantne vlage, hladnoće kod kuće i novca koji trošite na račune za energiju tokom hladnijih mjeseci u godini, osjetit ćete kako Vam se poboljšava raspoloženje i produktivnost. Tad se zapravo radujete što idete kući i uživate u vašem boljem i udobnijem ambijentu.

Osjećate se sretno i ponosno što možete pozvati svoje prijatelje, rodbinu ili čak radne kolege da posjete Vašu novonastalu renoviranu i moderniziranu zgradu.

Na kraju, prema dr. George-u Kelling-u i James-u Wilson-u, koji su kreirali tzv. Teoriju razbijenih stakala krajem 1980-ih, pravo stanje zgrada se direktno dovodi u vezu sa sigurnošću i dobrostanjem cijelog komšiluka. Prema njihovim saznanjima, kaos ima određeni psihološki utjecaj na ljude. Samo nekoliko razbijenih stakala u zgradi brzo dovodi do još razbijenih okna, vandalizma i, na kraju, provala.

Njihovo istraživanje je nedavno potvrdio holandski kriminalist koji je izvršio neovisnu studiju koja je pokazala da samo postojanje grafita i smeća bitno povećava tendenciju da ljudi još više bacaju smeće, da je više vandalizma i čak i sitnog kriminala. Zato investiranjem u obnovu i uljepšanje vaše stambene zgrade Vi zapravo stvarate sigurnije mjesto u komšiluku za sebe i svoju porodicu.

Beneficije od osvježavanja i uljepšavanja doma

 • Direktna ušteda na računu za struju
 • Porast vrijednosti nekretnine
 • Ljepša slika cijelog područja/grada
 • Veći komfor kod kuće
 • Bolja kvaliteta života u atraktivnijem prostoru
 • Podizanje raspoloženja i produktivnosti
 • Percepcija o višem statusu
 • Sigurniji ambijent u stanu
 • Veća sigurnost u cijelom komšiluku
 • Zdraviji uvjeti života
 • Smanjeno ispuštanje plinova staklenika

“Nikad nisam vjerovao da će naš dom izgledati ovako.” Meho MehinoviĆ BanoviĆi

“Osjećam se kao da sanjam sad kad je krov gotov. Bilo je i vrijeme i osjećaj je fantastičan.” Milenko LukiĆ, Banovići

Možete pročitati još priča o uljepšavanju doma u poglavlju PRIČE.