Veća vrijednost na tržištu

Živjeti u i održavati energetski efikasne kuće košta manje, a dugoročno gledano, takve kuće su i vrijednije i lakše ih je prodati. Mala investicija u renoviranje vaše kuće sada može donijeti veliki financijski povrat.

Većina profesionalaca za nekretnine će Vam reći da je jedan od najboljih načina za dizanje vrijednosti svoje nekretnine da napravite dom energetski efikasnijim ako se odlučite da je nekad u budućnosti prodate ili iznajmite. Ovdje je prioritet mijenjanje ili popravak prozora. Možete očekivati nadoknadu troškova za 60%-90% kad uložite u energetski efikasne prozore.

Ako u Vašem domu nema osnovne izolacije i ako ima stara vrata i prozore koji propuštaju puno vrućeg i hladnog zraka, potencijalni kupci će vjerovatno to primijetiti, te će to djelovati na njihove odluke. Ipak, svaki agent za nekretnine ili kupac znada dom koji je izmijenjen energetskom efikasnošću manje košta i da je jeftiniji za održavanje.

Renoviranje zajedničkih dijelova, kao što su krov, tavan, podrum i stubište je jako bitno kad je u pitanju uvjeravanje kupaca da je Vaša zgrada ili kuća sigurno i udobno mjesto za življenje.

Stara izreka da je prvi dojam najbitniji je istinita. Potencijalni kupci će ići kroz sobe kad dođu da posjete Vaš dom, baciti pogled na stubišta, fasadu i vanjske zidove. Ako su istrošeni, izlizani i zapostavljeni, to može utjecati na njihovu odluku da kupe stan ili na svotu novca koju su spremni da Vam ponude. Individualno, mali popravci možda neće djelovati bitno, ali ako svaki prostor ima samo jednu pogrešnu stvar, te male sitnice ostavljaju generalno dojam da je Vaš dom zapostavljen.

Ako želite svježu perspektivu o vrijednosti svog doma, pređite ulicu i zapitajte se: ,,Da li naša kuća ima dobar izgled izvana?” ,,Da li izgleda privlačno, primamljivo i konstrukcijski organizirano na prvi pogled?” To je kad vidite rupe u zidovima i vidljive nedostatke. Čak i samo renoviranje vanjskih zidova i krečenje unutrašnjih zidova hodnika i stubišta će imati dramatičan efekt na izgled cijele kuće ili zgrade.

Krov je drugi dio na koji treba obratiti posebnu pažnju, jer će potencijalni kupci sigurno to uraditi. Oko 31% profesionalaca za nekretnine kažu da je krov u dobrom stanju jedan od najbitnijih dijelova u Vašem domu s obzirom da pokazuje kupcu da li se vodi računa o kući.

Ako plaćate za struju u zajedničkim prostorijama, uvijek je dobra ideja da se instalira energetski efikasno osvjetljenje. Ne samo da ćete ovako dugoročno uštedjeti dosta novca, već ćete i pomoći okolini.

Renoviranje svog doma da uštedite energiju ne mora koštati puno i može učiniti Vaš dom privlačnijim za potencijalne kupce. Samim pravljenjem malih promjena, kao što je uvođenje toplotne izolacije u vanjskim zidovima, možete uštedjeti stotine maraka svake godine na svojim računima za potrošnju.

Agenti za nekretnine koriste opće pravilo – prosječni trošak popravke bi mogao koštati prodavača dvostruko tokom pregovora o cijeni. Ovo dokazuje da male investicije u renoviranje Vašeg doma neće samo osigurati bolji ugođaj trenutno, već će takođe rezultirati velikim financijskim povratom u vrijednosti vaše imovine dugoročno.

,,Povećali smo vrijednost naših stanova isto tako”.Dušanka Čekarić, Tešanj

Možete pronaći još stvarnih životnih priča u poglavlju PRIČE.